Quantcast
Channel: Power PR » video
Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Slechts 12% van jouw Facebook updates bereikt jouw fans

$
0
0

Reageren fans niet of nauwelijks op jouw Facebook berichten? Heb je daardoor het gevoel dat bijna niemand jouw updates ziet? Dat klopt. Het grootste deel van jouw Facebookfans krijgt jouw bericht ook helemaal nooit te zien.

Natuurlijk wil je jouw berichten graag onder de aandacht van je fans brengen. En het liefst wil je ook nog dat ze hierop reageren door de update te ‘liken’ en te delen met hun vrienden. Dit gebeurt alleen als zij de berichten überhaupt te zien krijgen.

Maar wist je dat gemiddeld slechts zo’n 12 tot 14% van je fans jouw berichten te zien krijgt? Dit wordt bepaald door de Facebook edgerank.

Wat is Facebook edgerank?

Facebook gebruikt de term ‘edge’ voor alle content die je op Facebook plaatst. Niet alleen voor de berichten, foto’s en video’s die je plaatst, maar ook het ‘liken’ of reageren op een status update is een edge. Zelfs het aanpassen van je profiel is een edge. Elke actie die je met Facebook hebt, is een edge.

Dagelijks wordt er heel veel content op Facebook geplaatst. Facebook filtert deze informatie daarom alvast voor gebruikers om hen de meest relevante informatie te tonen zodat ze niet overladen worden met alle berichten.

Facebook heeft een algoritme, een formule, die bepaalt welke content het meest relevant is om aan een gebruiker te tonen. Dit heet de edgerank. De Edgerank-formule is opgebouwd uit 3 onderdelen:

  • affiniteit
  • interactie
  • tijd

Hoe werkt de Facebook edgerank-formule?

Facebook geeft aan alle drie de onderdelen verschillende waarden mee die samen de edgerank bepalen.

Facebook-Edgerank

Affiniteit

Affiniteit is een waarde die gebaseerd wordt op de relatie tussen gebruikers en de hoeveelheid interactie die er is tussen gebruikers. Hoe vaker je berichten van iemand bekijkt of hierop reageert, des te hoger de affiniteitsscore is. Dit betekent dat updates van deze persoon vaker zullen verschijnen in jouw nieuwsoverzicht dan berichten van iemand anders waar je nooit op reageert.

Dit geldt ook voor je fans. Hoe vaker ze reageren op je berichten, hoe groter de kans is dat ze jouw berichten ook te zien krijgen. Een bericht met 2 reacties en 5 likes, krijgt dus een hogere waarde dan een bericht zonder reacties of likes.

Interactie

Facebook geeft een gewicht of waarde aan alle interacties die gebruikers hebben met bepaalde content. Iedere soort inhoud krijgt van Facebook een bepaalde waarde. Zo scoort een foto of video beter dan een bericht met alleen maar tekst. Ook interactie krijgt een waarde van Facebook. Een reactie op een update heeft meer waarde dan een ‘vind ik leuk’. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een een actie die meer tijd kost voor een fan, ook een hogere waarde oplevert.

Tijd

Verval is tenslotte de waarde die gebaseerd is op tijd. Hoe recenter het bericht is hoe hoger de kans om in het nieuwsoverzicht te verschijnen. Hierdoor scoren de actuelere berichten beter omdat dit weer nieuwe content is.

Hoe kun je de edgerank verhogen?

Een bericht met 3 reacties en 7 likes, krijgt dus een hogere waarde dan een bericht zonder reacties of likes. En hoe hoger de waarde, hoe groter de kans dat dit bericht ook getoond wordt op de tijdlijn van je fans. Het is dus belangrijk om te zorgen voor interactie op je Facebook pagina. Hoe kun je de edgerank verhogen?

1. Voeg een call to action toe

Plaats relevante content op je pagina die ook interesant is voor je doelgroep. Je kunt interactie stimuleren door bijvoorbeeld vragen te stellen. Zorg voor een duidelijke call to action waardoor mensen ook weten wat je van hen verwacht. Welke actie wil je dat mensen nemen? Hieronder een voorbeeld van Natuurmonumenten.

Facebook-update-call-to-action

2. Test en monitor je content

Kijk op welke content jouw fans meer reageren. Wanneer ze vaker reageren op grappige foto’s die je plaatst, deel dan meer van deze content. Zorg er ook voor dat je updates plaatst op de momenten dat je fans actief zijn op Facebook. Anders ziet sowieso niemand jouw berichten. Gebruik Facebook insights om dit te monitoren.

3. Beperk negatieve feedback

Het kost tijd om een goede reputatie op te bouwen. Wanneer mensen negatieve feedback plaatsen op je Facebook pagina dan loopt jouw reputatie een deuk op. Dat draagt niet bij aan het opbouwen van vertrouwen. Zorg dus dat je luistert naar wat je klanten echt belangrijk vinden en speel daar op in.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Latest Images

Trending Articles





Latest Images